STORITVE

AMBULANTNI PREGLEDI

Pregled pri specialistu travmatologu ali ortopedu je namenjen ugotavljanju poškodovanih oz. obolelih struktur gibalnega sistema. Ta pregled je osnova za napotitev na dodatno diagnostiko ali za priporočitev zdravljenja. Bolnikom na osnovi kliničnega pregleda in opravljenih diagnostičnih preiskav predlagamo ustrezne oblike zdravljenja, ki je lahko konzervativno, funkcionalno (z različnimi oblikami fizikalne terapije) ali operativno.

Preglede opravljamo koncesijsko kot del javne zdravstvene mreže (na napotnico) in samoplačniško. Trenutno praktično nimamo čakalne dobe za preglede, saj se trudimo na vsak način čim bolj organizirati naše delo in čim prej ugoditi bolniku.

V sodelovanju z ustanovo Hipokrat vam v naši ambulanti tudi v najkrajšem času opravimo ultrazvočni pregled (UZ) gibalnega sistema.

Sodelujemo s specialisti fizikalne in rehabilitacijske medicine ter s fizioterapevti – na ta način aktivno sodelujemo pri vodenju fizioterapije ter pri izdelavi programov pozne rehabilitacije po poškodbah.

OPERATIVNI POSEGI

Večino operacij opravimo na minimalno invaziven artroskopski način. Artroskopija je poseg, pri katerem uporabljamo kamero, ki snema notranjost sklepa preko optičnega nastavka, ki je izredno tanek – običajna debelina je le 4 mm, uporabljamo pa tudi tanjše. Na ta način lahko pregledamo oz. operiramo v notranjosti sklepa preko minimalnega reza, skozi katerega uvedemo optični nastavek. Dolžina reza je 5 – 7 mm. Preko drugih takšnih minimalnih rezov pa uvajamo instrumente, s katerimi operiramo. Na ta način posege opravimo z res minimalno dodatne kirurške poškodbe, po takšnem posegu je manj bolečin, manj krvavitev in na splošno veliko manj zapletov, kot pri t.i. odprtih operacijah, kjer gre za velike kirurške pristope (reze) v predelu operacije. Najbolj pogosti so takšni posegi pri poškodbah in obolenjih kolenskega sklepa, sledijo ramenski sklep, gleženj, kolk in še drugi sklepi.

Na kolenskem sklepu opravljamo predvsem naslednje posege: rekonstrukcije križnih in stranskih vezi, operacije meniskusov, sklepnega hrustanca, operacije za stabilizacijo pogačice, osteotomije (naravnave kosti s prekinitvijo kosti pri nepravilnem položaju), naravnave in učvrstitve kosti pri zlomih itd.

Na ramenskem sklepu pa opravljamo: rekonstrukcije rotatornih manšet, operacije nestabilnosti ramenskega sklepa, odstranjevanje kalcinacij, subakromialne dekompresije, operacije za izboljšanje gibljivosti ramenskega sklepa, naravnave in učvrstitve po zlomih in tudi vso endoprotetiko ramenskega sklepa (umetni ramenski sklep).